ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНАБотаническата градина с надвесени над морето тераси е сътворена от швейцареца Жул Жани. Цветното великолепие разцъфтява след 1955 г. Особена атракция са колекцията от 250 вида едри кактуси, разположена на 1 дка площ – втора в Европа след посестримата си в Монако, и розариумът, изпълнен с уханието на 34 сорта хибридни рози – също втори по големина в Европа. Тук може да се видят бонбонено, каучуково и книжно дърво, едроцветна магнолия, метасеквоя.

Адрес: гр.Балчик, Курортна зона Двореца
Телефон: +359 579 745 25
Работно време: лятно: 08:00ч. – 20:00ч.; зимно: 08:30ч. – 17:30ч.


АРХИТЕКТУРНО-ПАРКОВ КОМПЛЕКС “ДВОРЕЦА”
Културният център“ Двореца” е гордостта на Балчик. През 1924 г. 46 – годишната кралица Мария Румънска е пленена от този къс българска земя, който криел между балчишките бели скали и морето частица от рая. Вековните дървета, полските цветя, ручеите и птиците, дори заглъхналите стари воденици и пресъхналите каменни чешми я омагьосали. Италианските архитекти Августо и Америго проектират “Тихото гнездо” на кралицата. Новите постройки следват стила на заварените – първите им катове са вдигнати от живописния балчишки камък, а покривите им са покрити с турски керемиди, запазили в патината си автентичността на старата българска къща. Екстравагантното минаре придава ориенталско очарование на кьошка.

Адрес: гр. Балчик, Курортна зона Двореца
Телефон: +359 579/7-68-51
Работно време: лятно: 08:00ч.-20:00ч.;зимно: 08:30ч. – 17:30ч.ХРАМЪТ НА КИБЕЛАЕдна от най-интересните забележителности в Балчик е откритият през 2007 г. храм на майката на боговете Кибела, който е единственият храм на богинята в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Предполага се че храмът е построен в периода 280-260 г.пр. и е функционирал до края на ІV в. след Хр. Античната сграда е запазена с вътрешния си интериор. В храма са открити:
-около 20 цели или полузапазени мраморни статуи, повечето от които на Великата майка на боговете и мраморни надписи ( епиграфски паметници)
-над 200 монети
- глинени лампи
-костени игли и други
Откритите находки могат да бъдат разгледани в Историческия музей в морския град.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
В Историческият музей се съхраняват находки, илюстриращи материалната култура на населението от Балчик и околностите, от възникването на града през VІ в.пр. Хр. До 1940 г. Експозицията включва предмети от керамика и стъкло, епиграфски паметници, колекция от монети, а чрез документи и фотоси е представен динамичния обществено – политически и стопански живот на Балчик след Освобождението през 1878 г.

Адрес: гр.Балчик, 9600 ул.”Димитър Желев” №2
Телефон: 0579/72 177
Работно време: лятно: 08:30ч.-17:30ч., почивен ден:неделя; зимно: 08:00ч.-17:30ч., почивен ден:събота и неделя
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Етнографският музей се помещава в красива реставрирана къща на балчишки търговец житар и съхранява уюта на селски и градски тип гостни стаи от края на ХІХ век. На два етажа, чрез автентични предмети, са показани: развитието на занаятите коларство, ковачество, дърводелство, бъчварство; поминъка и бита на балчиклии ( работни и празнични костюми, рибарски мрежи, стан и жетварски инструменти, накити) и др.

Адрес: гр.Балчик, 9600 ул.”Димитър Желев” №3
Телефон: отдел Етнография - 0879/99 89 42
Работно време: лятно:08:30ч.-17:30ч. почивен ден:неделя; зимно:08:00ч.-14:30ч.почивен ден:събота и неделя


ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

Художествената галерия в Балчик е приемник на първата галерия в Южна Добруджа и е разположена в красива и стилна сграда, строена в началото на ХХ век. В постоянна експозиция са представени творби на българските художници – класици и съвременното българско изкуство, а в четири зали ежегодно гостуват многобройни и разнообразни изложби на наши и чуждестранни творци. Център на международни пленери и фестивали, галерията работи съвместно с чужди културни институти и посолства.

Адрес: гр.Балчик, Ул.”Отец Паисий” №4, п.к.26
Телефон: 0879/66 68 36
Работно време: лятно:9:00ч.-17:30ч.,почивен ден:събота и неделя;зимно:08:30-17:00, почивен ден: събота и неделя


ВЪЗРОЖДЕНСКИ КОМПЛЕКС

Възрожденският комплекс включва Взаимно училище и църквата “ Св. Никола”. В училищната сграда е представен интериор на класна и учителска стаи от средата на ХІХ век. Интересни са оригиналните образци на хладно и огнестрелно оръжие и др. експонати от Възраждането. Патрон на храма „Св. Никола” е покровителят на моряците и рибарите. Църквата е строена в средата на ХІХ век. Вътрешната й уредба е дело на тревненски майстори. В нея е подредена постоянна изложба “Възрожденски икони от Добруджанския край”.

Адрес: гр.Балчик, 9600 ул.Христо Ботев №4
Телефон: +35957972177
Работно време: Зимно: С предварителна заявка; Лятно: 08:30ч. До 17:00ч.; Почивен ден: Неделя и понеделникТЕКЕТОМюсюлманския манастир “Текето” край с. Оброчище е религиозен култов паметник, строен вероятно през ХVІ в. Той е съставен от две седемстенни сгради близнаци с различен “ръст” : тюрбе/мавзолей и имарет/магерница. Тюрбето е изписано с източни и барокови орнаменти. В средата е гробът на мюсюлманския светия Ак Язалъ баба. Останки от имарето напомнят, че тук са отсядали поклонници и са се греели на огромното огнище с висок седемстенен комин. Текето се почита и от християните. Двете вероизповедания си подават ръце на традиционния общ събор тук. Днес мястото привлича със своя магнетизъм хиляди гости на общината и “ Албена”.


АЛБЕНА


Албена е курорт разположен на 8 км от град Балчик. За милиони туристи от цял свят днес това място е предпочитано за перфектна почивка заради златния пясък, заради гальовното море, заради чистия въздух, вписаните в пейзажа хотели и традиционното гостоприемство.  Комплексът е открит официално на 24 август 1969 година Курортът е притежател на наградата „Син флаг” - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия.


БАЛТАТАВ Батовската долина се простира най-северната в Европа лонгозна гора – биосферният резерват “ Балтата”. В зоната му се срещат повече от 600 редки лечебни растения и застрашени птици. Многолик е и животинският свят. В проект е изграждането на природонаучен музей.


ТУЗЛАТАМестността Тузлата, на 4 км източно от Балчик, е прочута със соленото си езеро, изградената калолечебница и с най-богатото находище на лечебна лиманна кал в страната, чиито запаси са 38 000 т.