АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ

ГОЛФ ТУРИЗЪМ


В непосредствена близост до Балчик са двете напълно завършени голф-игрища с по 18 дупки – “Лайт хаус голф клуб” (Light House Golf Club) и “Блек сий рама” (Black Sea Rama). Изграждането им е най-голямата инвестиция в общината през последните години. Проектирани от световноизвестните голфъри Иън Уузман и Гари Плейър, двата комплекса посрещат туристи от цял свят и предлагат обслужване на най-високо равнище. Най-новите курорти в района на Балчик дават възможности не само за турнири по голф, а също за отдих и почивка сред природата.


ЯХТЕН ТУРИЗЪМ


 Яхтеното пристанище e естествено защитено от силните, преобладаващи през зимния сезон, ветрове от северна четвърт поради самото си разположение под високия бряг на Добруджанското плато. Това го прави най-посещаваното яхтено пристанище по Северното Черноморие и единственото, което осигурява целогодишна навигация и местодомуване на вода включително и през зимния сезон.
     Дъното е глинесто и удобно за закотвяне и има достатъчна естествена дълбочина за приставане на килови яхти. Дълбочината при кейовата стена е значителна – 2,2 м. Яхтено пристанище Балчик дава възможност за акостиране на 60 яхти.
     Тук се провеждат международни регати, по време на които Балчик привлича много познавачи и любители на яхти.


ВИНЕН ТУРИЗЪМ

 Винарната на Балчик се намира в Двореца и е едно от емблематичните места на региона. Почитателите на “напитката на боговете” могат да направят своя избор между Рубин от Брестовица, Мамут от района на Асеновград, Енира от Шато Огняново (Пазарджик) – смес от Мерло, Каберне и Шира, както и много други. Разнообразието от ракии включва 43-годишна сливова от Лом, Мускатова ракия “Селект” от бившия завод “Димят” и Медова ракия с люта чушка, която все още се намира в дворцовата балчишка изба. Къщата предлага организирани дегустации. Неповторимо изживяване във вълшебна атмосфера.

БАЛНЕОЛЕЧЕБЕН ТУРИЗЪМ

 

Условия за лечебен туризъм има в калолечебния и морски курорт "Балчикшка Тузла" и в Курортен Комплекс "Албена".Курортната зона Тузлата се намира на 4 км източно от град Балчик, разположена край самия морски бряг. Известна е преди всичко като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермален) курортен център, но също така разполага и със златисто-жълт пясъчен плаж и удобна за къпане и плуване крайбрежна морска ивица. 
     В курорта има кало-балнеолечебница, в която се провеждат:
- калолечебни процедури (частични и цели кални апликации, кални вани и тампони);
- хидротермални и морски вани;
- открито калолечебно отделение (мъжко и женско) за калолечебни процедури чрез намазване на тялото с кал при слънчево облъчване (така нар. "египетски метод");
- слънце-въздушни бани;
- морско къпане.
     В КК “Албена” се провеждат следните видове лечения и процедури:
- балнеолечение;
- лечебен масаж и лечебна гимнастика;
- eлектротерапия;
- калолечение;
- топлолечние;
- светлолечение;
- ароматерапия;
- лазертерапия и лазерпунктура;
- акупунктура и акупресура;
- електродиагностика и електростимулация;
- козметични услуги и др.


ЕКОЛОГИЧЕН ТУРИЗЪМ


Пешеходния и образователния туризъм на База на образователни маршрути и възможности за обучение в екологична среда са предпоставка за развитието на екотуризъм, към който могат да се отнесат и подводен туризъм (археологико-исторически и “флоро-фаунистичен”), ботанически и др.

       Природен резерват “Балтата” е един от 35 резервата в България. По предложение на английските натуралисти Гай Манфорд и Ерик Хоскинг, които през 1961 г. провеждат експедиция с български учени по долното течение на река Батова, “Балтата” е обявен за резерват на 3 юли 1962 г. Днес той е поддържан резерват и предоставя неповторимо съчетание на съхранена природа, био-разнообразие и ни привлича с разнообразни природосъобразни форми за екотуризъм.
Прилагането и изпълнението на критериите за качество, допринасят при избора на дестинацията, формират висок стандарт на предлаганите туристически услуги, култивират екологична ангажираност, информираност, добро обслужване и безопасност. Опазването на биоразнообразието, контролирания достъп, балансираното социализиране и експониране на защитената територия е възможно чрез изградените екопътеки, прогледни площадки, кули за наблюдение на птици.

СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ


Селският туризъм печели все повече почитатели сред традиционните гости на Балчишкия край. Селата Оброчище, Соколово, Рогачево, Безводица предлагат неповторимо преживяване с неподправена атмосфера на старите селски къщи и дворове, автентичния фолклор и традиционното гостоприемство на добруджанци.
Етнографският комплекс “Соколово” пази българската традиция и показва на туристите 15 уникални стари занаяти:
- Чукане на червен пипер
- Точене на баница
- Чепкане на вълна
- Предене с хурка
- Тъкане на стан от царевичак
- Плетене на килими от шума
- Навиване прежда на чакрък
- Печене на хляб в старинна пещ
- Варене на ракия в старинен казан
- Отчукване на зърно от плява – диканя
- Биене на масло
Зад всеки уред има човек, който работи пред туриста, облечен с българска национална носия.
Автентичен хор пее на туристите, изнася се фолклорна програма – хора и ръченици. Туристите се обличат в национални носии и се обучават на български народни танци.
Предлага се дегустация на селска баница, пчелен мед, кисело мляко, ракия, вино, печено бутче по крайовскиЛОВЕН ТУРИЗЪМ


Повече от десет години Държавна дивечовъдна станция Балчик се занимава с организиране и провеждане на ловен туризъм за лов на: благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, сърна, заек, фазан, пъдпъдък, бекас, патици и гъски. На разположение на ловците са ловен дом, ловен заслон, опитни ловни водачи, ловни кучета и специализиран ловен транспорт. Наличието както на равнинен, така и на полупланински терен обуславя богатото разнообразие на дивечови видове.

гр. Балчик - 9600
ул.”Черно море” 9
тел: 0579/ 73 223;
факс: 0579/ 72 039
e-mail: ddsbalchik@nug.bg